- Eén voor allen, allen voor één -

Wat is Stamhuys?

Stamhuys is een gezinshuis waar kinderen die onder de Jeugdwet vallen én jongvolwassenen met een verstandelijke beperking (WLZ-indicatie) in gezinsverband samenwonen. Aan het hoofd van dit gezin staan een gezinsvader en -moeder, die ook in het huis wonen samen met hun biologische kinderen. Met elkaar activiteiten ondernemen, op vakantie gaan, plezier hebben, maar ook verdriet delen en verschillen accepteren. Alles bij elkaar een gezellige bonte mengeling aan bewoners, zowel wat betreft leeftijd als verstandelijk functioneren.

Stamhuys richt wat betreft de Jeugdzorg op gedwongen uithuisplaatsingen, waarbij sprake is van langdurig perspectief tot wonen binnen de zorginstelling. Op deze manier voorkomen we veelvuldige wisseling van bewoners, omdat we merken dat dit voor zowel de andere bewoners als het basisgezin niet prettig is.

Elke bewoner in het gezinshuis heeft een slaapkamer, die we zoveel mogelijk naar eigen wens van de jeugdige inrichten. Daarnaast zijn er gezamenlijke ruimtes waar iedereen gebruik van kan maken: een stamkroeg, speel/hobbykamer, eetkamer, woonkamer en een prachtige grote tuin. Er zijn verschillende huisdieren aanwezig (honden, konijnen, schildpadden, vissen en vogels).

Thuis is een plaats waar je ten alle tijden jezelf mag zijn. Respect voor jezelf en de ander is een belangrijk punt wat we iedere bewoner van Stamhuys mee willen geven.

Gezinshuisouders staan naast Stamhuys aan het hoofd van dagbesteding STambacht, waar jongeren die onder de WLZ vallen zich op creatief gebied kunnen ontwikkelen.