V.O.F. STAMHUYS
Het huis
Ons team
Enthousiaste, betrokken en hardwerkende ondernemers
Doesjka
Gezinshuisouder
Jeroen
Gezinshuisouder
Wij zijn Jeroen en Doesjka van Stratum, gezinsouders, zorgondernemers en omdenkers. Jeroen is gedreven, creatief, een alleskunner en doorzetter; Doesjka is wat rustiger van aard, zorgt voor het overzicht en is dol op het verzinnen van spelen en verhalen.
Samen hebben we de wereldzeeën bevaren en vele tropische paradijzen aangedaan, maar zijn nu dagelijks bezig met het grootste avontuur ooit: Stamhuys en STambacht. Eén ding is zeker, geen dag in ons leven is hetzelfde en dit werk verveelt nooit!
Mieke
Leidinggevende STambacht.
Vanaf de oprichting ben ik al werkzaam binnen STambacht. De uitdaging was enórm en helemaal in mijn straatje.
Mijn levensmotto is namelijk: ”Wie geen risico’s neemt, zal nooit champagne drinken”, dus deze overstap paste mij als een nieuwe jas!
Eindelijk een werkplek waar ik met mijn creativiteit, humor en open blik ervoor kan zorgen dat onze medewerkers zich fijn voelen en elke dag, net als ik, fluitend aan een nieuwe dag mogen beginnen.
Esther
Financieel- administratief medewerkster
Loon op zand
Loon op Zand is één van de drie dorpskernen (samen met Kaatsheuvel en de Moer) die vallen onder de gemeente Loon op Zand. Een dorpje waar de oude Brabantse Bourgondische sfeer nog steeds hoogtij viert. Het ligt in een bosrijke omgeving; op nog geen 10 minuten loopafstand van Stamhuys bevinden zich de uitlopers van de Loonse en Drunense Duinen.Het dorp is prima bereikbaar met het openbaarvervoer en daardoor ben je al snel in hartje Tilburg of Waalwijk. Aan de andere kant van de Duinen ligt op nog geen 4 kilometer afstand de Efteling.
De visie
Wij geloven in de kracht van het gewone leven.
Samen zijn, een plek aan de keukentafel, maar ook mogelijkheden om je te ontwikkelen. In Stamhuys is iedereen uniek en samen vormen we een sterk geheel. Je woont in Stamhuys tot je eraan toe bent je vleugels uit te slaan. Dit is niet voor iedereen het einddoel maar een mogelijkheid.
Binnen Stamhuys hanteren we onderstaande kernwaarden, met daarbij steekwoorden die horen bij onze manier van begeleiden.
Veiligheid/betrouwbaarheid:
- Mogen-durven-falen
- Zuinig zijn op jezelf en de dingen om je heen
- Ruzie maken en weer goed maken
- Zeg wat je doet en doen wat je zegt
- Fouten toegeven en sorry zeggen
- Het verdriet/verlies/pijn van het kind/de jongere meenemen, achter het gedrag kijken
- Cyclisch werken, structuur en duidelijkheid geven
Streven om er onvoorwaardelijk te zijn:
- Lief en leed delen en ontvangen
- Begeleiding kan af en toe verduren dat ze bedonderd worden en dit wordt ingezet als pedagogisch middel (bedonderbaarheid)
Nieuwsgierigheid:
- Vragen stellen
- Ontplooien doe je zelf (eerst ontdekken dan ontplooien, dat kan niet iemand anders voor jou doen)
- Observeren, kijken wat er al is als basis en vandaaruit verder kijken en plannen maken
Wederkerigheid:
- 1 voor allen, allen voor 1
- Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Denken in mogelijkheden:
- Doelgerichtheid
- Leven lang leren
- Faciliteren van ruimte om te ontplooien/ontdekken en ontwikkelen
Jij bent oké en ik ben oké:
- Je mag er volledig zijn zoals je bent, ook je ‘donkere’ kant
- Je bent niet je gedrag
- Elke dag een nieuwe kans
Boven al deze kernwaarden zijn wij als gezinshuisouders en begeleiders authentiek en blijven dicht bij onszelf. Zouden we dit niet doen dan kunnen we nooit de juiste veiligheid ed. uitstralen; toneel spelen hou je niet 24 uur per dag vol. Een kind of jongere, mag leren dat mensen weleens verdrietig zijn, fouten maken, boos zijn… Dit is leerzaam!
Door op deze manier te werken hopen we correctieve hechtingservaringen bij onze bewoners te creëren waardoor ze nieuwe interpersoonlijke ervaringen opdoen en oude rigide patronen veranderen. Je kan niet niet-hechten in een gezinshuis, gezinshuisouders zijn altijd behandelend bezig.
Doelgroep
WAT IS STAMHUYS?
Stamhuys is een gezinshuis waar kinderen die onder de Jeugdwet vallen én jongvolwassenen met een beperking (WLZ-indicatie) in gezinsverband samenwonen. Aan het hoofd van dit gezin staan een gezinsvader en -moeder, die ook in het huis wonen samen met hun biologische kinderen. Met elkaar activiteiten ondernemen, op vakantie gaan, plezier hebben, maar ook verdriet delen en verschillen accepteren. Alles bij elkaar een gezellige bonte mengeling aan bewoners, zowel wat betreft leeftijd als verstandelijk functioneren.
Stamhuys richt wat betreft de Jeugdzorg op gedwongen uithuisplaatsingen, waarbij sprake is van langdurig perspectief tot wonen binnen de zorginstelling. Op deze manier voorkomen we veelvuldige wisseling van bewoners, omdat we merken dat dit voor zowel de andere bewoners als het basisgezin niet prettig is.
Elke bewoner in het gezinshuis heeft een slaapkamer, die we zoveel mogelijk naar eigen wens van de jeugdige inrichten. Daarnaast zijn er gezamenlijke ruimtes waar iedereen gebruik van kan maken: een eetkamer, woonkamer, speel-hobbykamer, een stamkroeg en een prachtige tuin. Er zijn verschillende huisdieren aanwezig (honden, konijnen, schildpadden, vissen en vogels).
Thuis is een plaats waar je ten alle tijden jezelf mag zijn. Respect voor jezelf en de ander is een belangrijk punt wat we iedere bewoner van Stamhuys mee willen geven.
Gezinshuisouders staan naast Stamhuys aan het hoofd van dagbesteding STambacht, waar jongeren die onder de WLZ vallen zich op creatief gebied kunnen ontwikkelen.