- het is een creatieve werkplaats -

STambacht

STambacht is een competentiegerichte dagbesteding voor jongeren met een verstandelijke beperking, gevestigd aan de Hoogt 31a in Loon op Zand. Het is een creatieve werkplaats waar we via het systeem Leerling-Gezel-Meester de kwaliteiten van onze medewerkers (cliënten) verder ontwikkelen.

Leerling-Gezel-Meester?

De Leerling-Gezel-Meester methode is gebaseerd op een methodiek waarbij de leerling meeloopt met de meester en zich gaandeweg door middel van afkijken, uitproberen en veel oefenen de competenties eigen maakt. Wanneer je bepaalde vaardigheden beheerst die per machine of activiteit zijn opgesteld, ontvang je een certificaat. Een leerling beheerst de minste competenties, een gezel beheerst ongeveer de helft van de competenties en een meester beheerst alle competenties en kan daarom zelfstandig het ambacht of de activiteit uitvoeren.

Wanneer je een certificaat ontvangen hebt betekent dit dat je de competenties die je beheerst kan overdragen aan anderen die deze competenties nog niet beheersen. Zo kunnen we elkaar helpen en van elkaar leren. Voor elke machine of ambacht kun je verschillende competenties beheersen. Zo kan het voorkomen dat je voor de ene machine een leerling bent en voor de andere machine een gezel of meester.

In dit systeem van Leerling-Gezel-Meester staat het vallen en opstaan centraal. Fouten maken mag en daarmee leren we hoe we het een volgende keer anders kunnen doen. Door te proberen en te oefenen ontdek je wat je al wel en nog niet kan en ontdek je wat je nodig hebt om de competentie te behalen. Bij Stambacht leren we door te doen!

Wat kan je leren bij Stambacht?

Houtbewerking

Denk hierbij aan het maken van meubels, (dieren) hokken en decoratie. Ook nemen wij externe opdrachten aan en zijn we veel bezig met het bouwen van decors voor theaterproducties.

Handvaardigheid

Er wordt gewerkt met textiele werkvormen, maar ook met papier, klei en noem maar op. We werken op de naaimachine (sommige medewerkers naaien hun eigen kleding!) maken onderleggers voor pannen, leren breien en maken verrassend veel soorten kunst met bijvoorbeeld papier-maché. Hiervoor hebben we een groot materialen magazijn, waar we zelfs een emailleeroven hebben staan. Als dat geen ambachtelijk werk is…

Koken

Stambacht heeft een mooie horecakeuken, waar we koken en bakken; van soep tot stoofgerechten en taarten tot brood. Hierbij gaan we uit van verse producten, die we het liefst rechtstreeks uit de natuur halen of zo natuurlijk mogelijk kopen. We proberen zonder kant -en klare pakjes te werken, zodat we precies weten welke ingrediënten onze kook- en baksels bevatten. Door te wegen en te meten stimuleren we onze rekenvaardigheden. Woensdag hebben we zelf-gemaakte-soep-dag!

Lasersnijder

Stambacht heeft een lasersnijder in de hal staan, waarop puzzels gemaakt worden, we glazen kunnen etsen, stickers snijden en ook externe opdrachten worden gebrand. We zijn momenteel bezig met een bouwpakket voor een smart-pc concept dat wordt ontwikkeld voor scholen.

Productie matige opdrachten

Stambacht neemt productie-matige opdrachten aan zoals armbanden en ringen rijgen met kralen en speelrijst wegen en verpakken. Niets mooier dan onze zelfgemaakte sieraden op een beurs te zien verkopen of in de winkel andere door ons gemaakte producten tegen te komen. Ook jij levert een waardevolle bijdrage aan de maatschappij en hoort erbij!

Sport en spel

Mountainbiken, kaart en kompas, een gps tocht of trainen in onze fitness hoek. Aan de spieren en conditie wordt gedacht en deze sport en spel activiteiten maken wekelijks deel uit van ons activiteiten aanbod.

Snappen jullie nu waarom we onze dagbesteding vaak “de speeltuin” noemen?

Stambacht is voor ons allemaal één grote speeltuin waar we samen in mogen ontdekken, doen en maken. Onder het mom van de bekende uitspraak ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’, laten we onze medewerkers vooral ervaren en ontdekken. Lukt het niet? Dan proberen we het op een andere manier. Lukt het wel? Dan gaan we uitzoeken wat nog meer mogelijk, is binnen het thema. Op deze manier stimuleren we zelfstandigheid en vergroten we zelfvertrouwen.

Door te focussen op wat wel kan in plaats van wat niet kan en dit te koppelen aan persoonlijke doelen, werken wij ontwikkelingsgericht. Competentiegericht werken en begeleiden komt hier sterk in naar voren. Iedere medewerker heeft een eigen map waarin we deze doelen bij houden en samen met de medewerker evalueren.

Stambacht kan nieuwe medewerkers gebruiken die vallen onder de WLZ en die behoefte hebben aan een warme, creatieve en uitdagende dagbesteding waar de nadruk ligt op wat je wel kan. Een goede onderlinge sfeer is voor ons heel belangrijk, wat je terugziet in bijvoorbeeld samen de tafel dekken, eten en activiteiten ondernemen.